Thema - Zelf & Samenredzaamheid


Zelf & Samenredzaamheid

Samenredzaamheid betekent voor ons dat bewoners onderdeel zijn van een levend netwerk, hun buurt of wijk, met wie ze samen kunnen optrekken in het redzaam zijn. We zetten ons in voor alle wijkbewoners van Overvecht en Noordoost die sociale vragen hebben of die hun aanbod willen delen met de wijk.

Bij individuele bewoners zien we drie categorieën: actief worden, empowerment voelen en preventie. Empowerment is de ervaring van bewoners dat ze ertoe doen en betekenisvol zijn voor anderen. Aan het feit dat bewoners steeds meer durven te ondernemen kunnen we hun zelfvertrouwen zien groeien.

Bewoners waar we mee samen werken worden ook meer actief: we zien hen in de wijk op steeds meer plekken terug. Mensen kunnen zich makkelijker verstaanbaar maken door de taalgroepen. In groepen zien we bewoners hun talenten ontwikkelen, bijvoorbeeld doordat ze aangeven iets nieuws te (willen) leren. Er zijn verschillende voorbeelden bewoner als zij vrijwilliger wordt voor een peergroep of bij een initiatief.

We dragen met name in de peergroepen bij aan de preventie van zorg- en hulpbehoeften door mensen zich elementaire gezondheidskennis en -vaardigheden eigen te laten maken. Bewoners geven aan dat ze daardoor minder aanspraak maken op formele zorg, bijvoorbeeld omdat ze alternatieven kennen.

De opbouw van de sociale structuur gaat hand in hand met de bekrachtiging van bewoners. Het contact met anderen helpt bewoners om erkenning te voelen. In de netwerken die we zien ontstaan zijn bewoners betekenisvol voor elkaar, verlenen ze elkaar steun en praktische hulp. Daarnaast betekent het versterken van een gezinslid ook een versterking van het gezinssysteem.

In de wijk werken we steeds beter samen voor de versterking van de andere outcomes . Met name waar het sociaal makelwerk raakt aan zorg- of hulpsystemen (buurtteam, thuiszorg, huisarts, politie) helpt nauwe samenwerking om een gepaste inzet te bieden. Bijvoorbeeld door bewoners te matchen aan de activiteiten in de wijk, in plaats van een zorgtraject.

175
Logs
147
Openbare logs
0
Afgeronde deelactiviteiten

Reilif Bonse Openbare log Jun 12, 2018 12:07
Prijsuitreiking door wethouder Diepenveen voor Samen thuis in de wijk (Noordoost) en zijn betrokken partners. https://youtu.be/nvOS64p44l0
Wies Kool Proficiat!
Jun 12, 2018 19:17
Reilif Bonse Thanks!
Jun 13, 2018 13:37

Jeroen Ouwerkerk Openbare log May 23, 2018 13:04
Relaties bouwen in de wijk #Overvecht #Portaal #Wijkenco #Presentie #Nigerdreef

Jeroen Ouwerkerk Openbare log May 16, 2018 16:13
Hilariteit tijdens het portiekcafé op de Nigerdreef #Overvecht: ik wijs een bewoner op het #taalcafé donderdagmiddag in buurtcentrum #DeDreef en hij wijst mij er op dat hij op de foto op de flyer staat

Jeroen Ouwerkerk Openbare log May 16, 2018 12:24
Ons team voor het portiekcafé op de Nigerdreef vanmiddag #portaal en #wijkenco samen aan de slag

Bep van Rees Openbare log May 1, 2018 9:55
Zaterdag 5 mei is de maandelijkse schoonmaak in de #voorveldsepolder ,verzamelen om 10.00 bij het tunneltje aan de Arienslaan.

Justin van Riel Openbare log Apr 12, 2018 17:49
Wat is dit vet! Zo veel diversiteit, via de kunst kunnen we de bruggen bouwen! #grijzekoppenorkest #dekunstvandelen

Bep van Rees Openbare log Mar 27, 2018 8:14
Zo lief #bewoonster heeft dit Leeuwtje speciaal laten maken voor mede deelnemers van het buurtbakkie ,#vrijwilligster Vera en voor #sociaalmakelaar Wijkenco #BC_DeLeeuw
Tjitske van der Woude Bep, nog een keer en dan mobiel overdwars. Leeuw nu niet zichtbaar.
Mar 27, 2018 11:08

Bep van Rees Openbare log Mar 13, 2018 10:30
Gezellig dames koffieuurtje spelen rummikub #BC_DeLeeuw

Bep van Rees Openbare log Mar 13, 2018 10:22
In gesprek met In Between Café zij gaan een buurtmaaltijd organiseren. #verbinden #buurtbewoners #ondernemer #netwerken

Dien van Strien Openbare log Feb 1, 2018 10:29
Twee wijkbewoners aan elkaar gekoppeld. De ene leert de ander koken, met dit prachtige resultaat