Thema - Maatschappelijke initiatieven


Maatschappelijke initiatieven

Wijk&co ondersteunt initiatieven met bewoners die zich graag willen inzetten voor anderen en/of hun buurt. Dit kan de vorm hebben van een bewonersinitiatief maar net zo goed ondersteunen we sociale ondernemers die met hun onderneming sociale meerwaarde voor de wijk opleveren. Onze prioriteit ligt bij maatschappelijke initiatieven met een open karakter waarbij de activiteiten gericht zijn op het versterken van de zelf- en samenredzaamheid van anderen, het collectief of de wijk.

Initiatieven hebben vaak raakvlak met de buurthuizen; gebruikers van de ruimte van een buurthuis komen in het sociale netwerk daaromheen te staan, ontmoeten de beheerders en zo voorts. Een andere mogelijkheid voor initiatiefnemers is actief zijn bij of voor een bijenkorf, bijvoorbeeld een door bewoners gerunde huiskamer van de buurt.

Voor een bewoner is het opzetten of ontwikkelen van een maatschappelijk initiatief een uitdaging. We zien bewoners leren samenwerken en hun talenten ontwikkelen. Een geslaagde activiteit of een goedlopend initiatief geeft zelfvertrouwen.

Activiteiten en initiatieven in de wijk zijn ook ontmoetingsmomenten. Bewoners die iets samen hebben opgezet of meedoen aan een activiteit hebben een band met elkaar. Tussen sommige initiatiefnemers ontstaan vriendschappen. We rekenen de maatschappelijke initiatieven tot opbrengsten voor de wijk, omdat ze bij elkaar genomen een functie vervullen voor een ruime doorsnede van de wijk. Het onderhouden en versterken van het aanbod is dan ook een belangrijk resultaat. Daarnaast zien we dat initiatieven behouden blijven, groeien in bereik, of groeien in openheid.

289
Logs
246
Openbare logs
0
Afgeronde deelactiviteiten

Wies Kool Openbare log Aug 22, 2018 10:35
Alweer voor het 5e achtereenvolgende jaar wederkerigheid afspraken gemaakt met studentendispuut Alchemist. Met voorzitter af en nieuw.

Tjitske van der Woude Openbare log Aug 2, 2018 14:52
Middagje meedoen met Buren helpen buren. Toch een boel instanties die nog eens zouden moeten kijken hoe een brief op te stellen. Onnodig moeilijk!! Frustrerend voor de geadresseerden.

Tjitske van der Woude Openbare log Jul 16, 2018 13:21
Extra handjes, altijd welkom. Echte Wijkbank wordt het zo!!
#SocialSofa #Overvecht

Tjitske van der Woude Openbare log Jul 14, 2018 11:50
Eerste steen #Social Sofa @Gagelsteede, natuurlijk geplakt door Yamna!!

Tjitske van der Woude Openbare log Jul 14, 2018 6:25
Vandaag eerste begin dmv workshop mozaieken aan de #SocialSofa #Gagelsteede Gaat een zeer bijzondere bank worden! Keertje helpen? Laat maar weten.

Wies Kool Openbare log Jul 5, 2018 8:06
Zaterdag 14 juli a.s. is alweer de laatste Ruilmiddag (12-14 uur) Krijgdekleertjes van dit (school)jaar in de Leeuw! Kom nog snel even ruilen voordat jullie op vakantie gaan!

LET OP: eerstvolgende ruilmiddag is op de 2e zaterdag in september

Wies Kool Openbare log Jul 5, 2018 8:01
Wijkbewoners zijn welkom bij dit zomers buurtdiner op 21 juli in de Leeuw, een bewonersinitiatief ontstaan bij In Between Café Noordoost.

Tjitske van der Woude Openbare log Jul 2, 2018 10:52
Mooi, #Sirenelunch en hoppa initiatieven zijn opeens van elkaar op de hoogte. Samenwerking in de maak #Zorgzusters #Weggeefwinkel

Wies Kool Openbare log Jun 21, 2018 14:55
De vrijwilligers van de kookgroep druk bezig met voorbereiden van de maaltijd. De laatste Samen eten, elke 3e donderdag van de maand, van dit seizoen. Voor het nieuwe seizoen vanaf september zoeken zij versterking van een nieuwe vrijwilliger. Jij ??
https://www.vcutrecht.nl/vacature/61191

Bep van Rees Openbare log Jun 13, 2018 8:20
Ben jij de nieuwe vrijwilliger die in het nieuwe seizoen (v/a september) de Eettafel op elke 3e donderdag van de maand komt versterken in @BC_DeLeeuw.