Blog


Bep van Rees

05-09-2016 10.41'

Vrijwilliger Mihret organiseert bijeenkomsten voor Eritrese-Nederlanders

In 2014 ben ik* via een vriendin van mij bij Buurtcentrum de Leeuw gekomen in de wijk Noordoost. De eerste dag was spannend, want ik kende niemand. Het was een nieuwe omgeving. Het fijne was dat er een cursus in het buurtcentrum was die week voor vrijwilligers van Wijk&co waarin we leerden om te gaan met verschillende soorten karakters. Het ging over sociale omgang met elkaar en met gasten in het buurtcentrum. Ik heb geleerd hoe ik om moet gaan met alle soorten mensen en moeilijke situaties. Dat was heel fijn en maakte dat ik mij zelfverzekerder in mijn vrijwilligerswerk hier in de Leeuw.

 

Ik ben nu al twee jaar vrijwillig sociaal beheerder in Buurtcentrum de Leeuw. Sociaal makelaars Bep en Wies geven ons moed om te kunnen denken in kansen. Het is een welkome sfeer waar ruimte is om jezelf te kunnen ontwikkelen. Ik had een idee om nieuwe bewoners (mensen met een Eritrese afkomst) te helpen een netwerk te creëren voor hunzelf en bekend te maken met de Nederlandse cultuur. Ik weet hoe dat is, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik kwam vanuit een grote stad, Asmara, de hoofdstad van Eritrea en kwam in 2000 naar Nederland. Het was een andere taal, een andere cultuur.. het is hier meer op het individu gericht terwijl ik uit een land kom waar we meer op de gemeenschap gericht zijn. Ik heb mijn weg hier gevonden in Nederland en wil anderen graag helpen die van hun te vinden.

De eerste bijeenkomst was 13 augustus 2016. Het was geweldig. We hebben gesproken over Nederland, over nieuwe culturen en de taal maar ook over privé problemen en nog veel meer. Je zag mensen bloeien. En ik bloeide ook.  Normaal spreek ik niet graag op het podium en treed ik niet graag op de voorgrond. Maar doordat ik nu aan mensen kan laten zien waar ik vandaan kom en waar ik nu ben, ben ik trots en wil ik dit laten zien.

 

Om dit alles te organiseren heb ik veel met Bep en Wies gesproken. Bep vroeg mij: Hoe organiseer je dit? Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Hoe kunnen we een ruimte regelen? Ik wil dit nu elke twee weken gaan doen. Omdat ik elke maandag sociaal beheerder ben bij buurtcentrum de Leeuw kan ik elke maandag met Bep evalueren hoe het gegaan is en wat de volgende keer beter kan.

 

Ben jij of ken jij nieuwe bewoners (afkomst Eritrea) die het leuk zouden vinden om deel te nemen aan een bijeenkomst? Neem dan contact op met Bep van Rees via bep.vrees@wijkenco.nl of 06-11397593
 

*Dit is het verhaal van vrijwilliger Mihret