Blog


Yvonne van Druten

07-11-2016 17.07'

Verbind de kleine dingen in het leven, dan heb je meer te geven.

Als sociaal makelaar in de wijk Overvecht probeer ik het verschil te maken in de wijk. Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf, daarom ben ik te vinden op verschillende plekken waar ik bewust verschillende leefwerelden aan elkaar probeer te verbinden.

 

Afgelopen week was ik bij een school waar het gesprek met ouders ging over de overgang van hun kinderen naar het voortgezet onderwijs. Het centrale thema was de veranderingen die er plaatsvinden. Deze kun je belichten vanuit het kind, maar ook vanuit de ouder.

 

De kinderen komen in een nieuwe klas, met nieuwe kinderen, nieuwe leraren. Ze moeten ineens met de fiets of de bus naar school, soms moet je helemaal naar de andere kant van de stad. Iemand die in Overvecht is opgegroeid heeft een heel ander beeld van de stad en de wereld dan iemand die in een dorp is opgegroeid. Maar zij komen wel in Leidsche Rijn of in de binnenstad bij elkaar op school. Kinderen verlaten hun vertrouwde buurtje, dit roept voor elk kind onzekerheid, spanning, vreugde en vragen op.

 

Ik merk dat je met ouders in de transitie van basisschool naar de middelbare school het gesprek moet aangaan om over de veranderingen te praten die dit in het leven van het kind en ouder teweeg brengt. Ook thema’s zoals sporten, reizen, het hebben van een mentor, leren plannen en huiswerk maken moeten kinderen van die leeftijd ook echt leren. Hier hebben zij hulp bij nodig van hun ouders. Waar het in al deze gesprekken over gaat: je eigen referentiekader en de leefwereld van je kind. Hoe beleeft je kind zijn of haar wereld? Heb jij je dat als ouder wel eens afgevraagd?

 

Die zelfde dag was ik ook bij Stadsboerderij Gagelsteede. Hier gaat het ook weer over de leefwerelden. Ik ga een opfris bijeenkomst *Vreedzaam geven en echt inzetten op de mindset van een ander, jezelf en conflictsituaties. Tijdens de training komen de volgende vragen aan bod:

Hoe reageer je zelf?

Hoe reageert een ander?

Hoe reageer je op conflictsituaties?

Hoe creëer je een dialoog?

Wat doe je met Vreedzame handvaten?

 

Iedereen heeft een eigen wereldbeeld. Dat is niet erg, zolang je hier maar in dialoog over gaat of blijft. De een heeft dit veel van huis uit meegekregen en de ander niet. Het draait om begrip en begrijpen. Dit is de spanningsboog waar de samenleving iedere dag mee te maken heeft. Dit kan in de kleine dingen zitten, niet wat we in de krant lezen of op het nieuws horen, maar zoals:
 

‘Wat verandert er voor je kind als hij of zij naar de middelbare school gaat?’

‘Hoe spreek ik een ander aan op het maken van rommel in de wijk?’

‘Hoe reageer ik op het gedrag van kinderen op de stadsboerderij?’
 

Wanneer je zelf bewust bent van je eigen gedrag kun je (de reactie van) andere mensen ook beter begrijpen. Veranderingen beginnen bij jezelf. Als jij het prettig vindt om gegroet te worden, begin dan zelf met het groeten van iedereen. In het begin voelt het misschien ongemakkelijk, maar na een paar weken merk je dat je ook terug gegroet wordt en merk je dat je gezien wordt. Je merkt dat wat je doet effect heeft. En dat voelt goed! Veranderingen zitten in de kleine dingen in het leven en hoe je je voelt. Je hebt meer aan de buur die je groet, dan dat de man op het journaal het doet. Want dat is echt contact.

Als sociaal makelaar moet je creatief en innovatief na kunnen denken. Het betrekken van bewoners is soms een uitdaging. Maar dat kan wel het verschil maken. Ik word blij van het bouwen van netwerken in de wijk en echte, oprechte aandacht hebben voor mensen.

 

*Vreedzaam is een werkwijze die toegepast wordt in de wijk Overvecht, op scholen en in de wijk op bijvoorbeeld bij buurthuizen en de speeltuinen.