Blog


Anna Maria Schotborgh

01-12-2016 13.55'

Hulp durven vragen

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een masker opzet? Je voelt dat er iets niet goed gaat, maar je wilt dit niet aan de buitenwereld laten zien. Waarom gebeurd dat toch? 

Ik wil alsmaar sterk zijn en dat ook willen uitstralen naar buiten. Hoe het met mij gaat? Alles gaat altijd goed, ik kan het allemaal zelf, ik kan het alleen. Met iedereen om mij heen lijkt het ook altijd goed te gaan, dus dan moet ik ook zeggen dat het goed gaat.

Hulp nodig?? Nee, dat heb ik niet nodig. Ik kan het zelf, dat moet ik van mijzelf en dat wordt van mij verwacht. Het voelt alsof ik zwak ben als ik om hulp zou vragen. Anders zou het een soort gebrek van mijzelf zijn. Wat zullen mensen wel niet van mij denken als ik hulp vraag? Misschien vinden ze mij wel dom, raar, zielig of vreemd.

Maar is dat nou echt zo wat ik hierboven denk en vind?! Dat dacht ik vroeger altijd, maar nu weet ik wel beter. Wij zijn allemaal mensen en we kunnen veel. Maar waarom zouden we alles zelf en alleen moeten doen?

Je bent pas sterk en krachtig als je je kwetsbaar durft op te stellen. Je bent nooit de enige met een probleem, een vraag, een emotie of dat je iets niet begrijpt. We zijn allemaal mensen en we leven ons leven en daarbij horen ups en downs. We horen van elkaars steun, talent en ervaring gebruik te maken. We kunnen elkaar veel meer helpen dan we denken. Als je je kwetbaar openstelt zie je ook dat je niet alleen bent. 

Ik ben dat gaandeweg gaan leren. Ik ben beetje bij beetje meer gaan delen, wat er werkelijk in mijn leven speelt, wat mij bezig houdt, waarom ik mij soms niet happy voel of wanneer ik iets niet snap of weet. Hierdoor leer ik dat als ik mijzelf openstel, ik niet alleen mijzelf help, maar ook anderen.

Veel mensen zien hulp vragen als een soort zwakte. Maar ik zie het juist als lef hebben en sterk zijn om hulp te durven vragen. Je gaat je probleem aan en bent bereid om je daarvoor kwetsbaar op te stellen. Het blijft een uitdaging om dit in het dagelijks leven toe te passen, maar oefening baart kunst. Mijn bewustzijn is geprikkeld, ik herken bij mijzelf het 'opdoen van mijn masker' en kan hier dan op inspelen door mij open te stellen.

Wil je meer uit het leven halen dan wat je al kent? Durf je dan echt te laten zien. Probeer je open te stellen. Ook al ben je de eerste, velen zullen na jouw volgen……….