Blog


Yvonne van Druten

13-07-2017 10.29'

Proberen is leren: de wereld ontdekken door te spelen

Als kinderen de kans krijgen, spelen ze de hele dag. Binnen en buiten, overal waar ze komen en al spelend oefenen ze ongemerkt allerlei vaardigheden. Als kinderen in de zandbak spelen gebeuren er verschillende dingen. Als een kind alleen speelt en een taart gaat bakken van zand zal hij/zij op zoek gaan naar een goede vorm, deze vullen en bakken in een fantasie-oven. Als de zandtaart klaar is zal een kind op zoek gaan naar iemand die mee wil spelen om als klant de taart te laten proeven en op te eten. Hierin leert een kind samen spelen, taal ontwikkelen en zijn evenwicht te bewaren. Want als je de taart scheefhoudt, valt het zand eruit en kan de klant de taart niet meer proeven. Daarnaast hebben de kinderen geoefend met het beroep Bakker/Verkoper en hoe je je hoort te gedragen in een winkel.

 

De centrale bewustwording die we willen stimuleren als sociaal makelaars bij ouders en opvoeders is: ‘Waarom is spelen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?’ Je hoeft namelijk niet lid te zijn van een voetbalclub of op tekenles te zitten om vaardigheden te leren. Kinderen leren vaardigheden door hier aandacht aan te besteden. Dit kan thuis, op straat, op school of op een speelplek. Eigenlijk overal waar een kind komt. Zolang er maar aandacht is.

Wist je dat kinderen per jaar zo’n 5000 uur wakker zijn? Hiervan brengen ze 940 uur door op school. De overige uren brengen kinderen dus ergens anders door, waar ze door te doen en te ontdekken van alles leren. Als volwassenen is het belangrijk om ons bewust te zijn van het feit dat kinderen ervaringen opdoen en vaardigheden leren door alles wat ze doen. Kinderen zijn net sponzen, alle ervaringen die zij opdoen zijn vrij nieuw. Die worden gelijk opgeslagen en moeten worden verwerkt. Elke dag leren ze nieuwe dingen. Niet veel is (zoals voor volwassenen) ‘normaal’. Cognitieve processen moeten nog worden gevormd. Als ouders en opvoeders moeten we tijd en aandacht geven aan de groei van de belevingswereld van kinderen en de vaardigheden die zij overal en nergens opdoen. Het is belangrijk dat wij als ouders ons bewust zijn van de ontwikkelingen die onze kinderen doormaken. En dat wij onze kinderen hierbij helpen door bijvoorbeeld vragen te stellen, dingen voor te doen en samen te spelen. Zo leren wij onze kinderen beter kennen en kunnen we focussen op het moment waarin kinderen zijn, in hun groei en in hun ontwikkeling.

Spelen is in de huidige maatschappij soms van ondergeschikt belang. Ik pleit ervoor om hier juist extra aandacht aan te geven, omdat kinderen – al spelende – vaardigheden leren waar ze hun hele (volwassene) leven nog plezier van hebben en kunnen toepassen.