Blog


Yvonne van Druten

28-08-2017 13.11'

Hoe maak je een probleem bespreekbaar via een ludieke actie?

Als ik met bewoners praat over de openbare ruimte, dan is een van de grootste ergernissen het vuil op straat. Zonnebloempitten worden in de wijk ook vaak genoemd. Met ouders in de speeltuin waar ik werk had ik het laatst over het vuil op de grond, dat het eigenlijk best raar is dat het op de grond belandt en we stelden onszelf hardop de vraag: “Waarom doen mensen dit?”. Ik heb ervaren dat een ludieke actie opstellen, in samenwerking met wijkbewoners, partners in de wijk en de plek waar het om gaat, kan werken om bewustwording te creëren en dialoog te openen rondom thema's die gevoelig liggen en waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt (maar wel aan ergert).


Hoe heb ik dit gedaan? Ik heb een gedicht geschreven, genaamd: 'Zonnebloempitten zijn geliefd door groot en klein'. Het belangrijkste in het gedicht was dat het mensen aansprak en aanspoorde om (mee te helpen om) op te ruimen, maar niet op een te persoonlijke noot. Door humor houdt het de aandacht van de lezer vast en maak je van een 'gevoelig thema' iets wat luchtigers en positievers. Zo creëer je ruimte voor dialoog.


Voordat ik het gedicht liet afdrukken en heb verspreid, ben ik wel eerst naar een groep moeders toe gegaan in de speeltuin om het te laten lezen. Dat was wel even spannend want ik wist niet wat hun reactie zou zijn. Gelukkig moesten veel ouders er om lachen, ze herkende het probleem en stelden dat ik hen aan mocht spreken op dit probleem en het gedrag in de speeltuin. Zo open je al gelijk dialoog. En dat is het doel. De oplossing zit in dialoog en bewustwording. 


Door het op 1 locatie in de wijk zo aan te pakken hoop ik een olievlek te creëren in de rest van de wijk. Steeds meer mensen spreken er over en op social media (Twitter/Facebook) krijgen we nog steeds veel leuke reacties van zowel samenwerkingspartners als bewoners uit de wijk. Het leeft na 2 maanden nog steeds!


Natuurlijk ruimt niet iedereen in de speeltuin zijn zonnebloempitten en vuilnis nu op, maar wanneer je blijft volhouden en het  overgrote gedeelte van de bezoekers het wel doet, dan wordt dit de norm. Daarmee straal je samen uit dat een schone speelplek fijn speelt en dat je met iets kleins als je eigen rommel opruimen samen zorgt voor een fijne plek in de wijk. Elja Bos van Utrecht Natuurlijk, samenwerkingspartner in de actie

Meer lezen over deze actie? In november 2017 komt het Wijk&co Magazine uit. Hier zal ook een artikel gewijd worden aan deze actie.