Blog


Yvonne van Druten

01-11-2017 13.49'

Laat je inspireren in Almere!

Het team ‘Opgroeien en opvoeden’ van Wijk&co komt een paar keer per jaar bij elkaar om met elkaar overkoepelende thema’s te bespreken. We bespreken hoe we en gezamenlijke visie kunnen ontwikkelen waar de ouder, opvoeders en kinderen in de wijk Overvecht baat bij hebben.


Spelen
Dit jaar ligt onze focus op het thema ‘Spelen’. Het woord spelen is een woord waar je alle kanten mee op kunt en iedereen vult dit op zijn eigen manier in. Om ons te laten inspireren en onze visie verder door te ontwikkelen zijn we met het team op werkbezoek geweest in Almere bij welzijnsorganisatie ‘De Schoor’. We hebben gekeken naar hoe deze organisatie samenwerkt met de Brede School en welke taken er weggelegd zijn voor de welzijnswerkers. De scholen die aangesloten zijn bij de Brede School gebruiken welzijnswerkers als een vindplek en verbindplek. Dit inspireert mij omdat scholen een groot deel uitmaken van de levens van kinderen en ouders waardoor er participatie kan plaatsvinden van kinderen en ouders in de wijk.

Inspiratie op doen
Door als team samen werkbezoeken af te leggen buiten Utrecht doen we samen inspiratie op over verschillende manieren van werken, kijken naar verschillende demografische groepen en hoe dit een effect heeft op soorten participatie in de wijk. Hoe kun je de inspiratie die je in een wijk aan de andere kant van Nederland gebruiken in de wijk waar je zelf werkzaam bent? Je passie en enthousiasme wordt aangewakkerd en je voelt weer wat ruimte om te experimenteren.


Ruimtegebruik
In Almere zijn er hele andere regels wat betreft ruimtegebruik. In Jeugdland (een bouwspeeltuin) mochten veel gebruiksvoorwerpen (zwembad, bouwhutten, speelgoed) gewoon in Jeugdland blijven staan. Er wordt toegang betaald om naar binnen te gaan, je registreert je bij binnenkomst en de huisregels worden helder vermeld. Bij de speeltuinen in Overvecht waar Wijk&co actief is registreren we geen kinderen en betaal je geen entree voor het bezoeken van speelplekken. Vroeger hadden we in Overvecht ook een bouwspeelplek, Bouwspeeltuin de Watertoren. Hier konden kinderen helemaal losgaan met hout en bouwspullen om zo hun eigen fantasiehutten te bouwen. Veel ouders denken hier met veel vreugde aan terug. Zouden we weer zoiets kunnen realiseren in Overvecht? En zo ja welke hulp hebben wij dan nodig vanuit de wijk?

Mogelijkheden en kansen
Door je te laten inspireren op een andere plek kijk je met een frisse blik nar de wijk waar je als sociaal makelaar actief bent, waardoor je meer ruimte hebt om in kansen en mogelijkheden te denken. Het is verhelderend om te reflecteren waarom je bepaalde keuzes maakt in je werk en wat er misschien nog beter kan.