Blog


Yvonne van Druten

23-11-2017 11.28'

Organisatiekracht zit in de mensen zelf

De Week van de Opvoeding 2017 (2 tot 10 oktober) is een groot succes geweest in de wijk Overvecht! Samen met veel ouders en professionals hebben we deze week vormgegeven. De coördinatie lag bij mij vanuit Wijk&co. Uit de evaluatie blijkt dat de ouders en professionals de week positief hebben ervaren. Het succes van de organisatie van deze week was het ‘samen organiseren’.


Organisatiekracht zit in iedereen, maar dit moet aangewakkerd worden. Ook begeleiden in processen is belangrijk in samen-organiseren. Dit is hetgeen wat ik misschien het boeiendste vind in mijn werk. Processen in gang zetten, daar krijg ik energie van. Je ziet dat mensen en initiatieven (op)bloeien en groeien. Iedereen kan meedoen en zich ontwikkelen in zijn of haar eigen tempo. Wanneer je verschillende groepen bij elkaar brengt om rondom een gezamenlijk thema is het belangrijk dat je rekening houdt met ieders draagkracht. Dit kan gaan om tijdsinvestering, vaardigheden, opleidingsniveau, taalniveau en meer, maar het allerbelangrijkste is dat mensen wíllen meedoen aan een project. De intrinsieke motivatie probeer ik, bij samen organiseren, altijd aan te wakkeren. 


Wat ik prachtig vind om te zien en te ontdekken is dat je een gezamenlijk gedragen onderwerp tot leven kunt brengen door het inzetten van didactische werkvormen. Zo kun je het denklampje bij mensen ‘aan te zetten’. In zo’n brainstormsessie zijn alle opties open en mogen verkend worden en er wordt van alles genoemd. Mensen durven hierdoor out-of-the box denken. Hierna ga je samen ideeën concretiseren. Wat belangrijk bij deze trechtervorm is dat je het weer gaat samenvatten en samenvoegen tot een aantal ideeën die bij elkaar aansluiten. De ideeën die bij elkaar aansluiten zorgen ervoor dat er spontane groepjes van mensen ontstaan die samen een onderwerp of thema oppakken. Het ene groepje is heel praktisch bezig en het andere groepje is gericht op het organiseren van een workshop. Weer een andere groep is gericht op het overbrengen en verbinden van de week van de opvoeding in bijvoorbeeld de taallessen. En zo organiseer je samen projecten in de wijk zoals de ‘Week van de Opvoeding’. Ieder met zijn of haar eigen kracht.


De kracht van organiseren zit er voor mij in dat je losse elementen aan elkaar verbindt en dat het thema leidend is. Er is bij de samen-organisatie van de Week van de Opvoeding een groep van ongeveer 20 moeders opgestaan die hebben gezegd: “Wij willen bijdragen.” Zij zijn de wijkambassadeurs geworden die hun eigen netwerk inspireren en bewustwording tot stand te brengen rondom opvoeden en opgroeien. Naast deze bewoners zijn er ook ongeveer 20 organisaties die bijgedragen hebben om de zoem in de wijk in gang te zetten.


Het is prachtig om te merken dat het programma zo was samengesteld dat het voldeed aan de vraag van de ouders uit de wijk. Er waren tal van activiteiten gericht op ouder en kind. ‘Ontdekken, creativiteit en ervaren’ stond hierbij voorop. Daarnaast vonden ouders het fijn om nieuwe vaardigheden te leren zoals bij de schmink-workshop. Wetenshap en armoede zijn lastige thema's om te bespreken maar daar kun je ook heel praktisch mee omgaan. Zo is er een moeder opgestaan die via een tandartspraktijk en een drogisterij verzorgings- en babyproducten artikelen heeft verzameld voor de minima gezinnen in de wijk. Samen zorgen voor verbinding in de wijk werkt!


We zijn inmiddels 6 weken verder en de evaluatie met de organiserende ouders en professionals is geweest. Iedereen was enthousiast en heeft zijn of haar feedback kunnen geven. We hebben de evaluatie offline (mondeling en schriftelijk) en online uitgevoerd zodat iedereen de kans heeft gekregen zijn of haar mening te geven over het proces.

Graag deel ik een paar citaten:

“Volgend jaar weer. Wat een gezelligheid en saamhorigheid. Wat wonen we toch in een top wijk.”
“Ik vond het super dat ik mee mag denken en doen met de verschillende betrokkenen.”

“Het ontbijt was heel gezellig, het contact met andere moeders, het gevoel van verbinding.”

De deelnemende professionals waren ook verrast door de betrokkenheid van de grote groep organiserende ouders aan de week:
“Enthousiaste actieve deelnemers (organiserende moeders)”


Door de organisatie samen met de ouders én organisaties in de wijk in te vullen hebben alle partijen een goed gevoel overgehouden aan de week en wil 100% van de deelnemers (die de evaluatie hebben ingevuld) volgend jaar weer deelnemen. Ook werden de locaties en activiteiten erg positief gewaardeerd. Het aanbod was groot en divers.

“Heel veel leuke, verschillende, interessante activiteiten”
“Het grote aanbod van Overvecht tijdens de week van de opvoeding, de mogelijkheden die er waren (voor ieder wat wils), hoorde dat de schmink activiteit een groot succes was, creatieve workshops zijn dus een fijne toevoeging.”


De tips die ouders en professionals geven voor volgend jaar zijn:

1. Eerder beginnen met het onder de aandacht brengen

2. Nog meer met scholen samenwerken voor een groter bereik

3. Hoe kunnen we ook vaders meer betrekken?

4. Niet twee activiteiten op hetzelfde moment

 

Heb jij ook ideeën over hoe je bijvoorbeeld vaders kunt betrekken bij de organisatie van een thema-evenement zoals de Week van de Opvoeding? Of hoe je een evenement goed onder de aandacht kunt brengen in de wijk? We zijn altijd op zoek naar verbetering en innovatie in het ‘proces faciliteren’ wat we als sociaal makelaars doen! Neem vooral contact met mij op!
 

De startbijeenkomst van de ‘Week van de Opvoeding’ is gefilmd door U in de Wijk. (Bekijk deze video hier)