Blog


Yvonne van Druten

29-01-2018 16.18'

De kracht van een gunfactor werkt in het sociaal werk als dromenvanger

Het Algemeen Nederlands Woordenboek omschrijft een ‘gunfactor’ als “het geheel van factoren of omstandigheden die ervoor zorgen dat iemand iets gegund wordt”. In de commerciële wereld worden zelfs 80% van de zakelijke beslissingen beïnvloed door een persoonlijke gunfactor. Kortom, het is een begrip dat niet te vatten is in een woord of een zin maar wel erg belangrijk in sociaal werk.

Ik denk dat je de gunfactor in sociaal werk niet kunt hebben zonder dromenvanger. Waar het bij de gunfactor gaat om iemand ‘iets gunnen’ gaat de dromenvanger over het prikkelen van de geest om tot een ideaalbeeld te komen: wat zou je willen bereiken? Je krijgt de tijd om creatief te mogen én kunnen denken. Al dromend kom je tot een ideaalbeeld in je hoofd en start je met verbindingen leggen om bruggen te bouwen. Dit doe ik dagelijks met bewoners in de wijk Overvecht. Mensen zijn naar mij toe erg open, soms niet eens bewust. Dit is de eerste aanzet naar ‘de dromenvanger’ toe en onbewust delen ze vaak over hun verlangens en dromen. Daar gaan we samen mee aan de slag en daar speelt de gunfactor een rol. Doordat je mee droomt met mensen en toegelaten wordt in de droom kan ik snel tot de persoonlijke motivatie van mensen komen.  We kijken en onderzoeken samen naar wat is wenselijk, waar wordt je blij van  en wat is nodig? Welke acties kunnen mensen ondernemen?


Ik heb ontdekt dat een gunfactor en dromenvanger niet zomaar ontstaan. Ik denk dat het iets is wat je A. van nature bij je draagt, maar B. ook kunt leren en moet onderhouden. Door tijd en rust te nemen kom je in balans, zie je dingen scherper en komen er openingen voor nieuwe denkwijzen en perspectieven. In deze gejaagde maatschappij is aandacht voor elkaar erg belangrijk. Ik merk dat als ik met bewoners in gesprek ga over hun dromen ik echt de tijd wil nemen om samen op onderzoek uit te gaan naar hun ‘waarom’. Deze oprechte aandacht voor elkaar moet je echt aan kunnen gaan met elkaar, zonder ruis van buiten.


In december, de drukste maand van het jaar, waarin van alles moet worden afgesloten, heb ik een dagcursus Timemanagement mogen volgen. Wat was dat een cadeautje voor mezelf! Gewoon even opnieuw horen hoe kun je je tijd effectief kan inzetten. Je agenda indelen en bovenal reëel plannen! Want in de tijd van de snelle, digitale wereld lijkt het wel of we zelf ook alles sneller willen. Maar kan dit ook? Hoe effectief is het om onvoorbereid een vergadering in te gaan? Wat bereik je dan? Wat wil je bereiken? We zijn inmiddels ruim een maand verder en ik kan je zeggen de hernieuwde en vernieuwde vaardigheden rondom mijn eigen timemanagement lucht en structuur geeft. Als je niet kunt doen wat je belooft, dan raak je namelijk je gunfactor kwijt. Ik kan mijn eigen focus weer beter neerzetten. En dat is wat ik nodig heb in mijn werk als sociaal makelaar om mijn gunfactor en dromenvanger te behouden.